Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Om ni är på väg att flytta och har bestämt er för att ta hjälp av en flyttfirma kan det vara bra att ta in flera offerter. Det finns många faktorer utöver priset som är viktiga för en bra genomförd flytt men här går vi igenom hur ni kan tänka kring prislappen.

När ni tar in offerter kommer ni möta några olika sätt att beräkna priset, bland annat:

  • Fast pris per kvadratmeter
  • Timpris för hela flytten
  • Timpris per person och bil

 

Fast pris

En flyttfirma som erbjuder fast pris per kvadratmeter har antagligen ganska många uppdrag. De sparar tid för dig som kund eftersom du vet direkt vad det kostar att flytta. De sparar tid för sig själva som slipper uppskatta tidsåtgång och förhandla om priser. Nackdelen är att ni inte vet om ni får ett bra eller dåligt pris. En flytt kan ta tre eller åtta timmar beroende på hur stort bohaget är och hur förutsättningarna är med hiss och liknande.

Ett vanligt fast pris

Många gånger får man höra siffran 100 kr per kvadratmeter som fast pris. Det baseras på att ni inte har några tunga och svårflyttade saker som exempelvis ett piano. I det priset bör det ingå två flyttgubbar och en medelstor lastbil. Efter rutavdrag landar kostnaden i många fall runt 70 kr per kvadratmeter. En villa på 200 kvadrat kostar då 14.000 kr inklusive moms och efter rot.

Timpris för hela flytten

En flyttfirma som erbjuder ett timpris för hela flytten gör det enkelt för både er och sig själva. De räknar in två personer för att flytta och en medelstor bil och sen kostar det från att de kommer till er dörr tills att de lossat vid nya huset. Om du behöver en riktigt stor lastbil kommer priset per timme bli högre då bilen kostar med pengar.

Vanligt timpris

Ett vanligt timpris för att få hjälp av både två flyttgubbar och en medelstor bil ligger någonstans runt 900 till 1200 kr per timme för en flyttfirma Göteborg inklusive moms. Priset varierar beroende på stad, beläggningsgrad hos din flyttfirma och en del andra faktorer.

Exempel

Tar det exempelvis 12 timmar att flytta en villa på 200 kvadratmeter blir kostnaden som mest 1200×12 vilket blir 14.400 kr. beroende på vad bilen kostar blir det ett rutavdrag vilket drar ner kostnaden något. Även om flytten skulle ta väldigt lång tid är det stor skillnad på 14-15.000 kr före rot mot 20.000 kr före rot som det kostade med fast pris.

Timpris per person och bil

Det finns en och annan flyttfirma som kommer räkna priset uppdelat för varje person som flyttar och för bilen. I slutändan blir det ungefär samma prislapp som när de bakar ihop priset. Anledningen kan vara att de vill visa att varje flyttgubbe kostar minst 300 kr per timme inklusive moms som är en slags minimum i branschen. Det kan också bero på andra saker som att de vill visa vilket priset blir beroende på vilken storlek som behövs på flyttbilen.