Hemstädning är kanske inte alltid det roligaste man kan syssla med. Men det finns en hel del tips man kan ta till för att både göra det roligare och mer effektivt. Samtidigt står det klart att ett rent hem ofta får oss att må bättre och trivas lite mer i våra bostäder. Förhoppningsvis kan den här artikeln hjälpa dig att få ett renare hem – på kortare tid.

Röj undan

Till att börja med är det bra att röja. Sätt gärna på musik innan du sätter igång. Medan du går runt i bostaden, rum för rum, och röjer, kan du samtidigt fundera på om du ska ha kvar prylarna du plockar runt. Ju mindre prylar du har, desto mindre behöver du röja, och således kan du framöver lägga mindre tid på din hemstädning om du gör dig av med det som är onödigt.

 

Tidningar, böcker, DVD-filmer, möbler, leksaker barnen inte använt på länge, gamla kläder och så vidare. De allra flesta har en hel del prylar de skulle kunna klara sig utan. Att göra sig av dem går fort – och gör mycket nytta för lång sikt. Särskilt garderoberna kan få sig en väl behövd genomgång, troligtvis.

Damma

När du dammar i din hemstädning, glöm för all del inte att jobba uppifrån och nedåt. Gör du tvärtom skapar du merarbete för dig själv, i och med att det du dammar däruppe tveklöst kommer föra med sig damm som faller ned på golvet och låga möbler. Du undviker helt enkelt att behöva damma det låga flera gånger om. Själva dammandet kan skötas med en dammvippa, eller, en mikrofibertrasa. Det sista är troligtvis ett bättre alternativ. Om det finns spindelnät du inte når kan du enkelt fukta ett par trasor och fästa på en borste.

Dammsug

När du har dammat av möblerna är en dammsugning ett naturligt steg i din hemstädning. Se till att först kolla att dammsugarpåsen inte är full. Om du behöver avbryta städningen för att åka och handla nya, kan motivationen minst sagt få sig en törn. Dammsug samtliga golv och under möbler, så gott det går. Utrymmen som är skymda och mycket svåra att komma åt kan förslagsvis tas med lite mindre jämna mellanrum.

Underhåll möbler

Har du mycket trämöbler? I sådana fall kan det vara läge att vaxa dem. Möblerna kan nästan se ut som nya när man behandlar dem på rätt sätt. Det här bör göras med jämna mellanrum, men det behövs kanske inte vid varje hemstädning man gör.