Renovera sitt hus själv – detta ska du tänka på 

Om du planerar att renovera ditt hus är det många detaljer du behöver gå igenom när du ska boka takläggningstjänster i Stockholm. Om du dessutom väljer att utföra hela renoveringen på egen hand är planeringen ytterst viktig för att du ska uppnå det resultat du önskar. Det är viktigt att du funderar på hur du värdesätter din tid innan du bestämmer dig för att renovera helt själv. Tid är pengar och att lägga din tid på att renovera är ingen tid du kommer få tillbaka. Om du tycker renovering är roligt och har mycket tid till övers kan du spara mycket pengar på att renovera på egen hand. Se till att du vänder och vrider på alla för- och nackdelar innan du kommer till det beslutet, så du inte ångrar dig halvvägs igenom renoveringen. 

Skriv listor 

Som amatör är det lätt att ta för mycket frihet och höfta sig igenom hela renoveringsprocessen. Det är ditt hus och ditt projekt, så självklart får du lägga upp det precis som du vill. Du kan dock komma att ångra dig bittert om du inte planerar noggrant och detaljerat från början. Det blir svårare att hålla budgeten, hålla planeringen och bli klar inom avsedd tidsram om du inte planerar ordentligt. I planeringsfasen är listor din bästa vän. Genom att skriva listor missar du inga viktiga detaljer och du får en översikt på allt som ska göras och allt du behöver. Skriv listor på alla verktyg och allt material du behöver. Om du missar denna detalj kan det bli en och annan vända till byggvaruhuset vilket kommer kräva mycket tid. Om du planerar en mer omfattande renovering bör du även tänka på att det är vissa moment du inte får göra själv som lekman. Rördragning och avancerat elarbete behöver du lämna till fackmän då det kan innebära stora säkerhetsrisker att utföra det själv. 

 

Vad kan man göra som lekman? 

Du kan spara mycket pengar på att renovera själv, förutsatt att du läser på innan du påbörjar varje moment. I princip all slags ytskiktsrenovering kan de allra flesta göra på egen hand. Ytskikt i våtrum bör du dock vara försiktig med då det är viktigt att fuktskyddet blir heltäckande för att du ska slippa fuktskador. När du lägger upp din tidsplanering bör du ta hänsyn till att det troligtvis kommer ta längre tid för dig att utföra vissa moment än för en fackman. Om du exempelvis aldrig tapetserat om förut bör du räkna med att arbetet kommer gå långsamt till en början. Det tar tid att lära sig, framförallt om du vill att resultatet ska bli perfekt. Avsett därför tillräckligt mycket tid för alla moment du är nybörjare på för att slippa bryta tidsplanen.